Park Voorn vormt de nieuwe stadsoase van Utrecht

Nieuw wonen op een historisch landgoed

direct aanmelden

Locatie

Waar tot voor kort de kantoren van de Onderwijsinspectie huisden, verandert het landgoed Park Voorn in een parkachtig woongebied. De Burgemeester Verderlaan vormt de directe ontsluiting tot de binnenstad en het omringende Rijkssnelwegennet. Het landgoed wordt deels omzoomd met vaarwater, waarlangs zich de wandelpaden wijd vertakken. Stadsparken en speelplekken markeren dit groene gebied aan de westkant van de Domstad. Fietsroutes leiden vlot en veilig naar het Utrechtse stadsplezier. Alle dagelijkse voorzieningen bevinden zich op loopafstand.

Historie

De geschiedenis van Huys te Voorn gaat terug tot in de veertiende eeuw. Oorspronkelijk stond hier een kasteel. In de zeventiende eeuw werd de Leidsche Rijn verbeterd en werd er voor de trekvaart een jaagpad aangelegd. Hierdoor werden de Leidsche Rijn en de Oude Rijn economisch belangrijke vaarten. In deze welvarende periode werd het kasteel flink verbouwd. Het park is aan het einde van de achttiende eeuw aangelegd. In 1851 is het kasteel gesloopt. Alleen de twee hoek- of duiventorens werden behouden. In 1873 werd het huidige (gepleisterde) landhuis in eclectische stijl gebouwd.

Toekomst

De bouw van een woonwijk zal de omgeving veranderen. Kantoren maken plaats voor hoogwaardige nieuwbouw, waarbij het groen in ere wordt gehouden. Auto’s parkeren grotendeels ondergronds, materialen en installaties zijn comfort- én klimaatgericht. Ontwikkelaar Huys te Voorn bepleit biodiversiteit in de beplanting. Oude bomen worden gespaard en eventueel herplant, een doordacht bomenplan voorziet in meer nieuwe aanplant dan noodzakelijk wordt gerooid. Gezamenlijke aanpak biedt perspectief op een fijne en veilige leefomgeving van mens, plant en dier.

Ligging

Het circa acht hectare grote park Park Voorn ligt ten noorden van rivier de Leidsche Rijn, ten westen van de A2 en ten oosten van De Meern. Het landgoed is makkelijk bereikbaar via de afslagen ter hoogte van de ingang Leidsche Rijntunnel. De parkwoningen worden aan de westzijde in het park gerealiseerd. Kenmerkend voor het landgoed is de groene omgeving en het statig gepleisterde landhuis Huys te Voorn. Het landgoed is in landschappelijke stijl aangelegd, met een slingerende waterpartij om een eiland. Op het eiland stond vroeger kasteel Voorn. De twee overgebleven duiventorens vormden ooit de toegang tot het kasteel. Een grote open ruimte op het landgoed wordt omzoomd door boomgroepen. Op het landgoed staan diverse monumentale solitaire bomen.